آزمایشات قابل انجام در این کلینیک

 

ارزیابی شنوایی بزرگسال :
در این کلینیک، ارزیابی های پایه و تخصصی جهت تشخیص و افتراق انواع اختلالات مربوط به گوش خارجی، میانی و داخلی و مسیر های عصبی بالاتر نظیر اوتیت های گوش خارجی و میانی، آسیب های وارده به پرده صماخ، کلستئاتوما، اتواسکلروزیس، بیماری منیر، کم شنوایی ناشی از نویز، انواع پیر گوشی و غیره با استفاده از آزمون های مختلف نظیر اتوسکوپی و آزمون های دیاپازونی، تمپانومتری، رفلکس اکوستیک، ادیومتری صوت خالص، ادیومتری گفتاری و  آزمون های تکمیلی ( نظیر زوال تون ، زوال رفلکس و ...) انجام میگیرد و مشاوره برای انجام سایر اقدامات درمانی و توانبخشی نظیر معرفی به پزشک،  تجویز سمعک مناسب با مشکل شنوایی بعمل می اید.
آزمون تیمپانومتری:
آزمونی است که وضعیت گوش میانی، تحرک پرده صماخ و استخوانچه های گوش را با اعمال صوت و تغییرات فشار هوا در کانال گوش بررسی می کند. با استفاده از نتایج این آزمون، شنوایی شناس می تواند به وجود مایع در گوش میانی، اوتیت مدیا، پارگی پرده گوش و یا اختلال در عملکرد شیپور استاش  ویا بررسی لوله تهویه (باز یا بسته بودن آن در اطفال) پی ببرد.
آزمون رفلکس اکوستیک:
آزمونی است که با ارایه اصواتی با سطح شدت بالا و انقباض غیر ارادی عضلات گوش میانی ، وضعیت زنجیره استخوانچه ای، حلزون گوش، عصب شنوایی و عصب صورتی را به صورت کلی بررسی می کند.
ادیومتری صوت خالص :
آزمون شنوایی کلیدی واصلی  است که در آن شنوایی شناس آستانه های شنوایی فردرا ارزیابی و بر اساس آن میزان، نوع و شکل آسیب شنوایی را تعیین می کند. این آزمون در کودکان و بزرگسلانی که از همکاری کافی جهت اجرای آزمون برخوردارند انجام می شود.
ادیومتری گفتاری :
این آزمون، در کنار ادیومتری صوت خالص استفاده شده و ضمن تعیین میزان و نوع آسیب شنوایی، اطلاعاتی در مورد توانایی تشخیص واژه و سطوح شدتی که ارایه محرکات گفتاری ناراحت کننده است فراهم می کند. در بیمارانی با کم شنوایی های قابل توجه، این اطلاعات به تنظیم دقیق سمعک و دیگر وسایل تقویت کننده کمک می کند.
کلستئاتوما:
سطح خارجی پرده صماخ از پوست تشکیل شده است. همانند سایر قسمتهای بدن، این پوست نیز سلولهای مردۀ اپی تلیالی تولید می کند که در یک گوش طبیعی، این تولیدات دفع می شود. اگر قسمتی از پرده به سمت گوش میانی یا حفرات ماستوئید کشیده شود، این سلولهای مرده دیگر قادر به دفع شدن نبوده و در این فضا مانند یک حجمی از پوست مرده تجمع پیدا می کنند. این تجمع سلولهای مرد بتدریج با فشار خورنده و نیز فعالیت آنزیمی در استخوان تمپورال (استخوانی که تمام ساختارهای گوش در آن قرار دارد) خوردگی ایجاد می کند. این تجمع سلولهای مرده که در فضای گوش میانی یا درون استخوان تمپورال ایجاد می شود و بتدریج اندازه اش بزرگتر می گردد، کلستاتوما نامیده می شود.
 اتواسکلروزیس:
رشد بافت استخوانی اسفنجی جدید در اطراف استخوانچه رکابی و دریچه بیضی در اثر افزایش پیشرونده کم شنوایی، بدون مشاهده علامتی از بیماری روی لوله استاش یا پرده صماخ.
بیماری منیر ( هیدروپس آندولنفاتیک):
اختلال در عملکرد گوش داخلی در نتیجه تورم دستگاه آندولنفاتیک است که شنوایی و تعادل را به درجات مختلف متاثر می کند. علایم بالینی این بیماری، سرگیجه، تهوع، استفراغ، احساس پری گوش، وزوز و کم شنوایی پیشرونده است.
پیر گوشی:
کم شنوایی هایی که به علت روند فیزیولوژیک /زیستی افزایش سن رخ می دهند.

کلینیک ارزیابی شنوایی اطفال :
در کلینیک ارزیابی شنوایی این مرکز، خدمات تخصصی به نوزادان و کودکانی که دچار انواع و درجات مختلفی از مشکلات شنوایی هستند از بدو تولد تا شش سالگی، ارایه می شود.
در این کلینیک، ارزیابی های تخصصی به منظور تشخیص انواع اختلالات مربوط به گوش خارجی، میانی و داخلی و مسیر های عصبی بالاتر، نظیر آسیب های وارده به پرده صماخ، اوتیت گوش میانی و انواع کم شنوایی ها با استفاده از آزمون های مختلفی نظیر اتوسکوپی و ویدئو اتوسکوپ، تمپانومتری، رفلکس اکوستیک و آزمون های رفتاری شنوایی بسته به سن کودک شامل ادیومتری مشاهده رفتاری (BOA)، ادیومتری تقویت بینایی(VRA)، ادیومتری به روش شرطی سازی با بازی (CPA) و ادیومتری مرسوم انجام می شود. در صورت ضرورت آزمایشات نظیر OAEو ABR وASSR انجام میگردد  همچنین خدمات مشاوره به والدین برای انجام سایر اقدامات درمانی و توانبخشی ضروری، نظیر ارجاع به متخصص گوش، گلو و بینی،  تجویز سمعک، تربیت شنوایی وگفتار درمانی انجام می شود.
ادیومتری مشاهده رفتاری (Behavioral Observation Audiometry/ BOA):
این آزمون، برای بررسی رفتاری وضعیت شنوایی کودک از بدو تولد تا 5 ماهگی است. در این آزمون، پاسخ های کودک نظیر ساکت شدن، پلک زدن، گشاد شدن چشم، از جا پریدن و ... به اصوات مختلف مورد ارزیابی قرار می گیرد.
ادیومتری شرطی سازی با بازی (Conditioned Play Audiometry/CPA):
این آزمون برای کودکان 2 تا 5 سال انجام می شود. گرچه در محدوده سنی 2 تا 3 سال بسته به توانایی کودک ممکن است از یکی از دو روش ادیومتری تقویت بینایی یا شزطی سازی با بازی استفاده شود. در این آزمون، از اسباب بازی به منظور محرکی جهت حفظ توجه کودک و تمرکز بر شنیدن استفاده می شود. برای نمونه از کودک خواسته می شود تا توپی را در دست گرفته و به محض شنیدن صدا آن را در سبد بیاندازد.
ادیومتری مرسوم (Conventional Audiometry):
در کودکان با سنین 5 سال یا بالاتر استفاده می شود. در این آزمون، کودک با بالا بردن دست یا پاسخ شفاهی به محرک صوتی پاسخ می دهد.


تجویز انواع سمعک :
پس از انجام ارزیابی های کامل شنوایی، در صورت نیاز به درمان پزشکی، بیمار به پزشک گوش و گلو و بینی ارجاع داده می شود. در صورتی که بر اساس نتایج ارزیابی های شنوایی، سمعک مورد نیاز باشد، شنوایی شناس بر اساس نیاز ها و انتظارات بیمار از  شنیدن و با در نظر گرفتن ماهیت و شدت آسیب شنوایی، یک یا چند سمعک مناسب را معرفی و توصیه می کند. در این جلسه، شنوایی شناس در مورد انواع محیط های شنوایی که فرد در طول زندگی روزمره در معرض آن است و انتظارات وی از سمعک اطلاعات کسب نموده و در مورد انواع متفاوت سمعک، تکنولوژی، امکانات و قیمت هر یک به وی مشاوره می دهد. در نهایت بر اساس ارزیابی های شنوایی و نیاز های ارتباطی، شنوایی شناس چند سمعک مناسب را توصیه نموده و بیمار بسته به نظر خود یکی را ا نتخاب کرده و سفارش می دهد.وهمچنین تنظیمات سمعک طی چند جلسه بنا به نیاز بیمارانجام میشود.
قالب گیری:
برای سفارش سمعک، در صورت نیاز از گوش بیمار قالب گرفته می شود.

کلینیک ارزیابی وزوز :
وزوز، عبارتست از احساس کاذب شنوایی یا به عبارتی احساس شنیدن صدا در عدم حضور محرکات خارجی. میزان شیوع وزوز در جمعبت بزرگسال حدود 10 تا 15 درصد است. در کلینیک ارزیابی وزوز، ارزیابی های سایکو آکوستیک تخصصی شامل تطبیق بلندی، تطبیق زیر و بمی، حداقل سطحمهار و مهار جانبی، جهت تشخیص نوع صدا، شدت آن و توانایی یا ناتوانی در مهار وزوز زیر نظر اساتید با تجربه انجام می شود تا بر اساس نتایج آن، مشاوره جهت اقدامات لازم برای کاهش شدت وزوز و یا رفع آن و همچنین در صورت لزوم ارجاع به دیگر کلینیک ها جهت تجویز وسایل کمک شنوایی صورت پذیرد.از نقاط قوت این کلینیک، می توان توجه به رویکرد های اخیر وزوز درمانی نظیر "صوت درمانی"، "موسیقی درمانی" و "درمان وزوز به روش بازآموزی" اشاره کرد.

کلینیک تعادل/ سرگیجه :
در این کلینیک ارزیابی و توانبخشی انواع اختلالات سرگیجه با بهترین روش ها و دستگاه های روز دنیا انجام می پذیرد. احساس سرگیجه/ عدم تعادل از جمله اختلالات ناتوان کننده ای است که انجام فعالیت های روزمره را برای بیمار بسیار دشوار ساخته و در اغلب موارد درمان دارویی قادر به رفع کامل مشکل نیست.لذا تشخیص به موقع و انجام اقدامات توانبخشی جهت جلوگیری از مزمن شدن بیماری اهمیت ویژه ای دارد. در این کلینیک جهت تشخیص انواع مشکلات سرگیجه، نظیر سرگیجه وضعیتی خوش خیم، بیماری منیر، اختلالات دهلیزی یک سویه یا دو سویه، سرگیجه ناشی از مشکلات گردنی و اختلالات دهلیزی محیطی و مرکزی، ارزیابی های سرپایی نظیر آزمون رومبرگ با چشمان باز و بسته و آزمون Head shake، و ارزیابی های تخصصی نظیرVNG، vHITو آزمون VEMPصورت گرفته و اقدامات توانبخشی نظیر انجام مانور هایی متناسب با محل درگیر و تمرین درمانی جهت به حداقل رساندن علایم و ناتوانی عملکردی، افزایش تحرک و استقلال فرد و کاهش خطر سقوط و آسیب صورت می پذیرد.
آزمون رومبرگ (Romberg test):
آزمونی است که در حالتی که بیمار پاهایش را جفت کرده و ایستاده است انجام می شود. این آزمون در دو وضعیت با چشمان باز و بسته انجام می شود و بر این اساس است که انسان برای حفظ تعادل در حین ایستادن، حداقل به دو حس از سه حس عمقی، بینایی و شنوایی نیازمند است. در صورت وجود مشکل در حس عمقی، بستن چشم ها منجر به از دست دادن تعادل می شود.
آزمون Head shake:
این آزمون در وضعیت نشسته و در حالی که سر بیمار در دستان آزمایشگر قرار گرفته و با سرعت و درجه ای مشخص به سمت راست و چپ حرکت می کند انجام می شود. در طول آزمون، چشمان بیمار نقطه ای خاص را نگاه می کنند. در صورت عدم تعادل بین دو گوش، نیستاگموس رخ می دهد.
VNG(Videonystagmography):
یک دستگاه تشخیصی کامل برای ثبت، تحلیل و گزارش حرکات غیر ارادی چشم (که نیستاگموس نامیده می شوند) است. از VNG، جهت تعیین اینکه آیا منشا مشکل تعادل یا سرگیجه، اختلال در عملکرد گوش داخلی است یا خیر استفاده می شود، و یکی از معدود ارزیابی هایی است که مشکلات تعادلی یک گوشی ( یک سویه) را از دو گوشی ( دو سویه) تمیز می دهد. این ارزیابی، شامل مجموعه آزمون هایی است که جهت ثبت توانایی فرد در دنبال نمودن اشیای بینایی توسط چشم و توانایی چشم ها در پاسخگویی صحیح به اطلاعاتی که از دستگاه تعادلی می آید طراحی شده اند. چهار آزمون اصلی که با VNGبررسی می شوند عبارتند از آزمون ساکاد که بررسی کننده حرکات سریع چشمی است؛ آزمون تعقیب آرام که حرکات چشم را به هنگام دنبال نمودن یک هدف بینایی ارزیابی می کند؛ آزمون وضعیتی که وقوع سرگیجه را در موقعیت های مختلف سر و بدن بررسی می کند و آزمون کالریک که عکس العمل دستگاه تعادل به آب یا هوای سرد و گرمی که به کانال گوش اعمال می شود را ارزیابی می کند.  به منظور ثبت و دنبال نمودن حرکات چشم در طول آزمون، از عینک های مادون قرمزی استفاده می شود که دور چشم قرار می گیرند. ارزیابی VNG، غیر تهاجمی است و معمولا اجرای آن یک ساعت و نیم به طول می انجامد.

غربالگري شنوايي
پايش وضعيت شنوايي، در شناسایی به موقع و درمان هر سریع تر و موثرتر آسیب های شنوایی نقش بسزایی دارد.از اهداف مهم بخش غربالگری شنوایی، شناسایی زودهنگام آسیب شنوایی و انجام اقداماتی موثر جهت جلوگیری از افزایش میزان کم شنوایی و ناتوانی های ارتباطی است. در غربالگری شنوایی، جوامعی نظیر نوزادان، دانش آموزان مدارس و افراد شاغل در محیط های صنعتی و نظامی مورد کاوش قرار می گیرند.
نوزادانی که در غربالگری شنوایی اولیه با آزمون OAE،مشکوک به کم شنوایی هستند، جهت انجام ارزیابی های جامع تر و در صورت نیاز، دریافت خدمات توانبخشی مناسب به بخش های مختلف کلینیک شنوایی شناسی ارجاع می شوند. تشخیص زودهنگام کم شنوایی نوزاد و دریافت خدمات توانبخشی قبل از سن شش ماهگی، به میزان قابل توجهی از تبعات جبران ناپذیر آسیب های شنوایی می کاهد. غربالگری شنوایی در مدارس، با هدف شناسایی کم شنوایی هایی است که تا پیش از سن مدرسه تشخیص داده نشده اند و می توانند در افت تحصیلی و آسیب های روانشناختی ناشی از آن، نقشی تعیین کننده داشته باشند. در محیط های صنعتی و نظامی نیز، وضعیت شنوایی کلیه افراد مورد غربالگری قرار می گیرد تا در صورت شناسایی آسیب های شنوایی، با انجام اقدامات پیشگیرانه از افزایش آس یب شنوایی اجتناب شود. غربالگری شنوایی مدارس و صنعتی، با استفاده از دستگاه شنوایی سنجی ویژه غربالگری شنوایی انجام می شود.
کلینیک تخصصی ارزیابی تشخیصی الکتروفیزیولوژی
در کلینیک مسیر های مرکزی شنوایی و تعادل به صورت تخصصی و با دو هدف تشخیصی (شناسایی محل ضایعه در دستگاه عصبی مرکزی در جمعیت بزرگسال) و آستانه گیری ( تعیین میزان شنوایی در جوامع سخت آزمون) با استفاده از دستگاه های دقیق و پیشرفته و زیر نظر اساتید مجرب مورد بررسی قرار می گیرند.در کلیه ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آزمایشگر با تمیز کردن پوست سر و نصب الکترودهایی بر روی آن و ارایه محرک صوتی، به ثبت و تفسیر امواج ثبت شده از مناطق مختلف مسیر شنوایی مرکزی می پردازد.از جمله آزمون های تخصصی الکتروفیزیولوژی می توان به آزمون های ABR، ASSR، EcochGو VEMPاشاره کرد. لازم به ذکر است که کلیه این آزمون ها غیر تهاجمی و فاقد درد بوده و در حالتی که فرد بر روی تخت دراز کشیده است انجام می شوند. نکته مهم به هنگام انجام ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آرام بودن و عدم تحرک فرد آزمایش شونده است. در صورتی که فرد آزمایش شونده، نوزاد یا کودک باشد، به والدین توصیه می شود قبل از مراجعه به کلینیک شنوایی شنوایی در ساعت مقرر، برای چندین ساعت متوالی مانع از خواب کودک شوند تا امکان انجام آزمون میسر شود.

آزمون ABR(Auditory Brainstem Response)
این آزمون به ثبت پاسخ های شنوایی ساقه ی مغز به محرکات صوتی می پردازد و در جوامع نوزاد، کودک و بزرگسال کاربرد دارد. به طور کلی، ABRدر کاربرد بالینی به دو منظور ردیابی آستانه شنوایی (حداقل سطح قابل شنیدن فرد) و یا تشخیص محل ضایعه استفاده می شود. در این آزمون به طور معمول پنج موج ثبت می شود که هر کدام از بخش خاصی از مسیر شنوایی مرکزی منشا می گیرد. بنابراین تغییر یا حذف هر یک از این امواج می تواند نشانگر وجود اختلال یا مشکل در ارگان مولد باشد. نکته مهم به هنگام انجام این آزمون و دیگر ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آرام بودن و عدم تحرک فرد آزمایش شونده است. در صورتی که فرد آزمایش شونده، نوزاد یا کودک باشد، به والدین توصیه می شود قبل از مراجعه به کلینیک شنوایی شنوایی در ساعت مقرر، برای چندین ساعت متوالی مانع از خواب کودک شوند تا امکان انجام آزمون میسر شود.
آزمون ASSR(Auditory Steady State Response)
در این آزمون پاسخ های شنوایی از نوع پایدار ثبت شده و ردیابی آستانه شنوایی در فرکانس های مختلف به صورت مجزا صورت می گیرد. به عبارتی در آزمون ASSR، آستانه گیری بدون نیاز به همکاری فرد آزمایش شونده انجام می شود. انجام این آزمون در جوامع سخت آزمون ( مانند نوزادان و کودکان) خصوصا در موارد کم شنوایی های شدید تا عمیق توصیه می شود. نکته مهم به هنگام انجام این آزمون و دیگر ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آرام بودن و عدم تحرک فرد آزمایش شونده است. در صورتی که فرد آزمایش شونده، نوزاد یا کودک باشد، به والدین توصیه می شود قبل از مراجعه به کلینیک شنوایی شنوایی در ساعت مقرر، برای چندین ساعت متوالی مانع از خواب کودک شوند تا امکان انجام آزمون میسر شود.
آزمون EcochG(Electrocochleography)
در آزمون EcochGیا الکتروکوکلئوگرافی، بررسی عملکرد حلزون گوش و عصب شنوایی انجام می شود. منشا امواج ثبت شده در این آزمون، سلول های مویی حلزون و عصب شنوایی می باشد و حذف هر یک، حاکی از وجود اختلال در یکی از این بخش هاست. از جمله کاربردهای این آزمون می توان به تشخیص نوروپاتی شنوایی و بیماری منیر اشاره کرد. نکته مهم به هنگام انجام این آزمون و دیگر ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آرام بودن و عدم تحرک فرد آزمایش شونده است.
آزمون VEMP( Vestibular Evoked Myogenic Potential )
در آزمون VEMP، عملکرد دستگاه تعادل با استفاده از محرک صوتی در سطوح شدت بالا ارزیابی می شود. این امواج با نصب الکترود بر روی عضله ی گردن ثبت می شوند و در تشخیص عملکرد صحیح ساکول (ارگانی در گوش داخلی که در تعادل نقش دارد)، عصب تعادلی و ارتباطات آن ها مورد استفاده قرار می گیرند. نکته مهم به هنگام انجام این آزمون و دیگر ارزیابی های الکتروفیزیولوژیک، آرام بودن و عدم تحرک فرد آزمایش شونده است.
آزمون OAE(Otoacoustic emission)
در آزمون OAE، گسیل های صوتی گوش که منشا حلزونی( سلول های مویی خارجی) دارند ثبت می شود. این آزمون بر اساس نوع محرک مورد استفاده، انواع متفاوتی دارد که در این بین، دو آزمون TEOAEو DPOAEحایز ارزش بالینی بالاتری هستند. در این آزمون ها، صوتبه گوش فرد فرستاده می شود و صوت برگشتی توسط دستگاه دریافت و مورد تحلیل قرار می گیرد. به دلیل حساسیت بالای آزمون، لازم است که فرد کاملاً آرام باشد و در مورد کودکان بهتر است که در هنگام آزمایش، خواب باشند.از این آزمون در غربالگری شنوایی نوزادان تازه متولد شده به منظور تایید عملکرد طبیعی سلول های مویی خارجی در حلزون گوش، تشخیص نوروپاتی شنوایی و... استفاده می شود.

نوروپاتی شنوایی:
الگویی از کم شنوایی است که علی رغم عملکرد هنجار حلزون شنوایی ( سلول های مویی خارجی)، فعالیت عصب شنوایی و یا مسیر های بالاتر دچار اختلال می شود.

تماس با ما

تهران، پاسداران شمالی، شهید لواسانی ( فرمانیه )، پلاک 20، بیمارستان فرمانیه، طبقه 2-

(+9821) 28152801
(+9821) 28152827

(+9821) 28152827

hearing@farmanieclinic.com
aafarjadi@gmail.com

ارتباط با ما

نام و نام خانوادگی(*)
ورودی نامعتبر است

پست الکترونیک
ورودی نامعتبر است

متن پیام(*)
ورودی نامعتبر است